2023-12-18 A Gustave Eiffel kreatív verseny díjátadó ünnepsége

Gustave Eiffel 1923. december 27-i halálának 100. évfordulója alkalmából a Budapesti Francia Intézet kreatív versenyt szervezett 2023. őszén, a neves mérnök munkásságának megünneplésére. Gustave Eiffel számos fővárosban hagyta ránk örökségét olyan emblematikus alkotásokkal, mint az Eiffel-torony, a Nyugati pályaudvar vagy a Szabadság-szobor. 

A 9. és 10. évfolyamos, francia nyelvet tanuló diákokat neveztük be a következő 4 kategóriában:

Irodalmi kategóriában: A 9. évfolyamos diákoknak párbeszédet kellett írniuk a fiatal, 25 éves Gustave Eiffel és Széchenyi István képzeletbeli budapesti találkozóján az 1860-as évek végén az építészet várostervezésben betöltött helyére és szerepére összpontosítva, a szépség és a modernitás között. 

Műszaki kategóriában: Gustave Eiffel munkái által ihletett modell készítése (hidak, tornyok, csarnokok, világítótornyok, állomások). Ehhez az alkotáshoz mindenféle anyag felhasználása lehetséges volt. Deme Borka, a 9.A osztály tanulója egy horgolt Eiffel-toronnyal nevezett ebben a kategóriában.

Továbbá 4-6 perces videót kellett 2 csapatnak készítenie a Gustave Eiffel által megvalósított technikai újításokról. Szerencsés helyzetben voltunk, hiszen városunkban is fellelhetők Gustave Eiffel munkásságának nyomai. A Keszthelyi Festetics Kastély Pálmaházának fémszerkezete ugyanis Gustave Eiffel Párizs közelében lévő műhelyében készült. 

A 9.A/B csapat tagjai: Hoffmann Petra 9.B, Kutassy Lúcia 9.B, Vidovics Eszter 9.B, Varga Zita 9.A, Bogdán Imre 9.B, Simon Ferenc 9.B
A 10.C osztály csapatának tagjai: Hörcsik Lili, Andor Juliana, Vigh Hanna, Kiss Dorka, Vaszily Zsombor

A résztvevők elmélyíthették ismereteiket ennek az örökségnek a tudományos, műszaki és kulturális történetéről. November végéig kellett az elkészült műveknek beérkeznie.

A pályamunkák beérkezése után a zsűri értékelte az elkészült műveket és kihirdették az eredményeket. Mintegy 100 tanuló vett részt az országos versenyen, a díjátadóra pedig hozzávetőleg 30 tanulót hívtak meg. 

Iskolánkból két csapat kapott meghívást a díjátadóra.

Simon Ferenc, a 9.A osztály tanulója képviselte a Festetics Kastély Pálmaházáról készített videó készítőinek csapatát.
Horváth Lídia, Németh Csenge és Tóth Boglárka, a 9.C osztály tanulói pedig Gustave Eiffel és Széchenyi István képzeletbeli párbeszédével hívták fel magukra a zsűri figyelmét.

 

Mind a 4 csapat tanulói komoly lelkesedéssel és fegyelmezettséggel készültek a versenyre.

Gratulálunk minden résztvevőnek!

Marton Edina

Címkék