2024-02-07 Veszprémi laborgyakorlat

A 12.B osztály biológia tagozatos csoportjával február 7-én fél 10-re értünk Veszprémbe, ahol a Pannon Egyetem Informatika Karának épületében fogadott minket Dr. Jankovics Hajnalka a kísérletvezetőnk, két társával. Itt 3 fős csapatokra osztottak bennünket és miután megbeszéltük a biztonsági előírásokat és a műszerek működését, nekiálltunk az ELISA-teszt elkészítésének. Figyelnünk kellet rá, hogy a laborban csak összegombolt köpenyben és kesztyűben végezhettünk munkát a különböző anyagokkal, ugyanis a biológiai laborokban nagyon fontos a sterilitás, illetve a saját magunk védelme. A teszt elkészítése 2 órát vett igénybe. A folyamat során elsajátítottuk az automata pipetta használatát és kiderítettük, hogy a kapott mintát adó személyek megfertőződtek-e a bárányhimlőt okozó vírussal.

A teszt végeztével tartottunk egy órás ebédszünetet, miközben a kísérletvezetőink előkészítették a labort a PCR-teszthez. A gyakorlat során öt gyanúsított közül kell kiválasztani azt, aki a bűntényt elkövette. Ehhez rendelkeztünk DNS-mintával a gyanúsítottaktól, illetve egy, a helyszínen talált, a tettestől származó DNS-mintával. Ez egy hosszabb folyamat volt, itt meg kellett állapítanunk, hogy melyik két DNS egyezik meg egymással. PCR-technikát leginkább bírósági ügyekben alkalmaznak, amikor az apa vagy a bűnöző kilétére akarnak rájönni. Amíg vártunk, hogy elegendő DNS-ünk legyen a kísérletekhez, körbe vezettek minket a kutatólaborokban, ahol nagyon sok érdekes műszert láttunk, és testközelből betekintést nyerhettünk az itt folyó kutatási munkákba. Miután visszamentünk a laborba, folytattuk a kísérletet és azonosítottuk a tettest a gyanúsítottak köréből.

Összességében nagyon jól éreztük magunkat és értékes tudással gazdagodtunk. Szeretnénk megköszönni a laborvezetőinknek a sok segítséget és osztályfőnökünknek, Bertáné Kövesdi Gabriella tanárnőnek, aki lehetővé tette a látogatást.

Kottán Katalin 12.B

Kapcsolódó galéria

2024-02-07 Veszprémi laborgyakorlat

Címkék