2024-03-27 PTE ÁOK – Látogatás az Anatómia intézetben és a MediSkills laborban

2024. március 27-én Bertáné Kövesdi Gabriella és Vass Adrienn tanárnők kíséretében a 11-12. évfolyamok biológia iránt érdeklődő diákjai ellátogattak a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Karára.

A délután egy előadás sorozattal kezdődött, ami a teszt írás művészetét és az orvosi alatt végezhető kutatásokat, lehetőségeket – szakkollégium, TDK – mutatta be. 

Az előadásokon a Romhányi Szakkollégium hallgatói vezettek minket végig.

Ezt követően az Anatómia intézetet kerestük fel. Itt emberi zsigerek preparátumainak a segítségével tartottak nekünk egy gyorstalpalót. Az előadás színvonalát és a formalin dús levegőt sokan megkönnyeztük.

Miután a preparátumokat végig néztük, lehetőségünk volt megtekinteni egy boncolt tetemet is. Bemutatásra került a szív elhelyezkedése, a belek rögzítettsége és a fontosabb erek. 

Ez utóbbi kiváló felvezetése volt a MediSkills laborban végzett gyakorlatoknak.

A MediSkills laborban több csoportban, vetésforgószerűen váltottuk egymást az állomásokon.
Mi először a vérzéscsillapítás új technikájával – pack to the bone – ismerkedtünk meg. (Érdekesség, de jó tudni, hogy vastagabb zoknival a leghatékonyabb a technika.) Innen az is, akinek előzőleg nem volt festve a körme, vörös manikűrrel távozott. (Ez az ígértekkel ellentétben, nem mindenkinek a kezéről jött le könnyedén.)

A következő állomáson az intubálással és az erre használt különböző eszközökkel ismerkedtünk meg, valamint a különböző hibalehetőségekről is szó esett, mint pl.: a gyomortartalom légutakba kerülése.

Az utolsó állomáson a mesterséges újraélesztéssel foglalkoztunk, illetve beszélgettünk a PTE előnyeiről és a felvételi szóbeli vizsgáról.

Lengyel Judit 12.B

Kapcsolódó galéria

2024-03-27 PTE ÁOK – Látogatás az Anatómia intézetben és a MediSkills laborban

Címkék