2024-04 Iskolai tanulmányi kirándulás Angliában és Párizsban

Április 14-én éjjel már nem aludtunk. Mind a 79 diák és tanár izgatottan várta az elkövetkező egy hetet. Így visszatekintve, nem is gondoltuk volna, hogy ennyi tudással, emlékkel és új barátokkal fogunk gazdagodni. Vasárnap hajnali 3-kor kezdetét vette kalandunk, amikor elindultunk két busszal Anglia felé. Az utazásunkat három idegenvezető tette színesebbé, és négy kiváló buszsofőr pedig gördülékennyé. Ezen a napon az út zökkenőmentesen telt, három óránkénti szünetekkel; este 7 óra körül meg is érkeztünk Belgiumba, a tranzitszállásunkra. Itt egy éjszakára megpihentünk, s másnap reggel 5 órakor indultunk tovább. 

Második napunkon, hétfőn a La Manche csatornán keltünk át komppal, ami nagyon vegyes érzelmeket hagyott diákokban és tanárokban egyaránt. Mivel az időjárás rendkívül szeles és esős volt, a tenger annyira hullámzott, hogy a komp nem tudott kikötni időben, így több időnk lett ebéd után bevásárolni is a „duty free shop”-ban, illetve a fehér sziklákat is tovább csodálhattuk. Páran rosszul voltak, de szerencsére mindenki épségben hagyta el a hajót. Miután újra a buszon voltunk, már az Egyesült Királyság területén, első városlátogatásunk a mesés Canterbury-ben történt, ahol a bámulatosan szép középkori székesegyházat tekinthettük meg, majd egy óra szabadidőt is kaptunk. Innen a Camber Sands Holiday Parkba utaztunk, ahol végre egy kis várakozás után elfoglalhattuk otthonainkat és lepakolhattuk a bőröndjeinket. Minden mobil házban ízletes ételek készültek, pizza, hamburger, különféle sültek, csokis süti és még sok finomság. Egész héten önellátóak voltunk.

Harmadik napon, azaz kedden az egyik legjobban várt program következett, Londonba indult a csapat. Első megálló a Tower volt. Itt szabadutat kaptunk és önállóan fedezhettük fel a gyönyörű helyet. Utána egy buszos városnézés következett, majd leszálltunk a Westminster-negyedben, majd két órás szabadidő után egy gyalogos városnézésen vehettünk részt. A tipikus angliai esős időjárás ellenére mindenki nagyon élvezte London híres helyeinek megtekintését. Láthattuk a Trafalgar Square-t, a Buckingham Palace-t, kellemes időt tölthettünk el a káprázatos Saint James-parkban fekete hattyúk, vadkacsák, flamingók, mókusok társaságában és természetesen a Big Ben és a London Eye sem maradhatott ki. Ez egy szuper tartalmas, ámde fárasztó nap volt, így a három órás buszút után mindannyian lepihentünk saját kis mobilházunkban, felkészülve a szerdai napra. 

Negyedik napunkon Brightonba, az angol riviéra fővárosába vettük az irányt, a Royal Pavilion épületének megtekintése után a Sea Life Centre-ben csodálatos kiállítást nézhettünk meg a tenger élőlényeiről. Ezután a tengerpart mentén szabadidőnkben, elmentünk ebédelni, majd a Palace Pier épületeit is megtekintettük. Hazaúton megálltunk a Belle Tour világítótoronynál és a Seven Sisters sziklavonulat szemet gyönyörködtető látványában részesülhettünk. Sajnos a mosdóban elhagytam a telefonom, teljes pánikban voltam, de hála a szuper idegenvezetőnknek, Bendegúznak, ez is meglett. 

Csütörtök, az ötödik napunk következett. Windsor városában a Windsor Kastélyban tettünk látogatást, ahol még II. Erzsébet királynő sírját is láthattuk a Szent György kápolnában. Délután a British Múzeumba értünk, ahol időhiányában sok időt sajnos nem tudtunk tölteni, de így is gyönyörű dolgokat nézhettünk meg. Ezután a talán diákok részéről legjobban várt Oxford Street jött, a vásárlás ideje. Rengeteg ember és hatalmas forgalom közepette mi is kicsit átélhettük a londoni életet, miközben rendesen költöttük a pénzt a sok-sok üzlet között válogatva. Hazaérve mindenki nekiállt pakolni, ugyanis másnap már költöznünk kellett a mobilházakból. 
Péntek reggel mindenki betette a bőröndjét a buszba, majd elindultunk hatodik napunk első látnivalójához, a Walmer Kastély-hoz, ahol közelebb kerülhettünk a királyi család mindennapjaihoz. Csodaszép kertjei a tavasz minden színében pompáztak. Újra egy kompos út következett a La Manche csatornán át. Most a kedvező időjárásnak köszönhetően minden rendben zajlott. Az éjszakát egy tranzithotelben töltöttük Párizs mellett. 

Szombaton, a hetedik napon, amit nagyon várt mindenki, Párizsba, a szerelem városába látogattunk. Rövid autóbuszos városnézés után, ahol láthattuk a szabályos sugárutakat, a Városházát, a Louvre-t, az Eiffel-tornyot és még sok más látnivalót, hajókázás következett a Szajnán. Ezek után elsétáltunk a Notre Dome környékéhez, ahol két órás szabadidőnkben magunk fedezhettük fel a várost. Éjszakára megint egy tranzithotelben szálltunk meg a francia-német határnál. Sajnos utolsó, azaz nyolcadik napunk is elérkezett. Kora hajnali órákban végleg búcsút vettünk ettől a csodálatos utazástól, és elindultunk Magyarország felé. Most, ahogy ezt írjuk, még mindig úton vagyunk, és kesernyés öröm kerített hatalmába. 

Csodálatos élményekkel gazdagodtunk, sok nagyszerű embert ismerhettünk meg és örökké a szívünkbe zártuk ezt az egy hetet. Elszomorít, hogy ilyen hamar véget ért. Szeretnénk hálánkat kifejezni a négy buszsofőrnek, akik minden akadály nélkül, elképesztő munkát végezve juttattak el minket mindenhová. Az idegenvezetőink, Balázs, Bendegúz és Dóri, akiket nagyon megszeretett mindenki, szintén tökéletesen vittek minket végig ezen az utazáson, hálás köszönet érte. Természetesen, s nem utolsó sorban ki szeretném emelni kísérő tanárainkat és igazgató urat: Nélkülük ez meg sem valósulhatott volna. 

Remélem ti, akik most ezt olvassátok, kicsit átérzitek, mekkora élményeket és emlékeket tud nyújtani egy ilyen iskolai program. Ha bármikor lehetőségetek nyílik egy ilyenre, ne is gondolkodjatok rajta: vágjatok bele egy eszméletlen utazásba!

Verb Norina és Bálint Anna 10.C

Kapcsolódó galéria

2024-04 Iskolai tanulmányi kirándulás Angliában és Párizsban

Címkék