Gimnáziumi Orvosklub - 2023/2024

A 2023/2024-es tanévben-gimnáziumunk Orvosklubja – amelynek tagjai az orvosi hivatás iránt érdeklődő tanulók – a Keszthelyi Kórház több kórházi részlegét látogatták meg. 

Szeptemberben tanárnőnk – Bertáné Kövesdi Gabriella – egyeztetett Dr. Gieth Andrea orvosigazgatóval és ebben a félévben az eddigi pathológia, radiológia, nefrológia, szülészeti osztályok mellett a kardiológia és a neurofiziológia osztályok meglátogatására is sor került. Sajnos, a szülészeti osztály kimaradt, mivel az osztályt időközben egy időre bezárták és így a látogatásunk elmaradt! A különböző kórházi osztályok meglátogatására a tanévben 2-2 alkalommal nyílott lehetőség, ahol alkalmanként 10-15 fő ismerkedhetett meg az ott folyó gyógyító tevékenységekkel és készülékekkel, vizsgálati módszerekkel.

Először a kórház patológia osztályát látogattuk meg. ahol megtekinthettünk egy kisebb „múzeumot”, amely egy egykori patológus orvos gyűjteménye. Hosszú évek gyűjtőmunkájaként különböző különleges megbetegedések, daganatok, magzatok, esetleg torzszülöttek üvegben, formalinnal tartósított maradványait tekinthettük meg. Körbe vezettek minket a boncteremben, megnézhettük a boncmester által használt eszközöket is. A patológiához tartozó citológiai és szövettani részen történik a nőgyógyászati kenetek citológiai vizsgálata, szövettani elváltozások, esetleg danatok metszeteinek vizsgálata. A vizsgált metszetekről képeket is láttunk, valamint érdekes magyarázatot hallhattunk. Mindannyian nagyon élveztünk az előadást!

Ezután a dialízis központban voltunk, ahol az osztály főorvosa elmagyarázta nekünk a hipertónia és a vesebetegségek összefüggéseit, valamint, a veseelégtelenség kialakulásának lépéseit és ami a legfontosabb, a prevenció lépéseit. Az egyik vesebeteg engedélyével a működése közben láthattuk a dializátor berendezést és a doktor úr elmagyarázta, hogy mi mit szabályoz, mikor mit kell beállítaniuk.

Látogatásainkat a két új részlegen folytattuk, a kardiológián és neurofiziológián. A kardiológus főorvos a „non-invazív” vizsgálati módszerek (echocardiographia, 24 órás EKG monitorozás – Holter, 24 órás vérnyomás monitorozás, terheléses EKG) végzését és kiértékelését ismertette és egy önként jelentkező szív ultrahangját is megnéztük és elemezte a főorvos úr nekünk.
A neurofiziológián különböző elektrofiziológiai vizsgálatokat ismertünk meg, melyekkel vizsgálható az agy (elektroenkefalográfia, EEG), a környéki idegek (elektroneurográfia, ENG), valamint az izomzat (elektromiográfia, EMG) elektromos működése. Itt is önként jelentkezők segítségével elemezték nekünk a vizsgálatok eredményeit.
A radiológiai osztályon betekintést nyerhetünk a diagnosztikai módszerek világába. Megismertük a röntgen-, CT-, ultrahang-diagnosztika folyamatát, valamint az eszközök részeit és a diagnosztizáláshoz szükséges anyagokat. Valódi röntgen felvételeken mutatták meg nekünk a különféle elváltozásokat és a korrekció utáni felvételeket is.
Nemcsak a végzős 12-es, de 11-es és 10-es tanulók is eljuthattak az Orvosklub keretében kórházi osztályokra, ahol élőben is láthattuk azt, amiről a biológia órákon tanultunk vagy éppen tanulni fogunk. 

Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy nagyon élvezetes és érdekes látogatásokon vettünk részt és jövőre újra megyünk!

Horváth Hanna 10.B

Kapcsolódó galéria

Gimnáziumi Orvosklub - 2023/2024

Címkék