IX. Semmelweis Egészségverseny

A 2022. és ’23. évi Vajdás győzelem után ismét több csapat is jelentkezett iskolánkból az idei, immár 9. alkalommal megszervezett versenyre. Az idei évben a 801 öt fős csapat között indultunk el mi is, az INKU-Bátorok csapat az októberben kezdődő versenyen. 

Az első és második fordulóban a kiküldött 19 segédanyag tartalmát feldolgozó kérdésekre kellett válaszolni. A két forduló együttes eredménye alapján választották ki a 150 legjobbnak bizonyuló csapatot, köztük minket is.

A verseny fő célja az egésztudatosság és a prevenciós szemlélet terjesztése volt, ennek megfelelően a 19 tananyagban sokakat érintő betegségekről (pl.: daganatos betegségek, cukorbetegség, mentális betegségek), illetve ezeknek lehetséges gyógyítási/kezelési és megelőzési lehetőségeiről tanulhattunk. Másik tananyagokban a droghasználat, a dohányzás és alkoholfogyasztás veszélyeiről olvashattunk, az idei versenyen pedig a betegellátás jogi hátterét is jobban megismerhettük.

A harmadik forduló az első kettőhöz hasonlóan online tesztek kitöltésével kezdődött, annyi különbséggel, hogy itt egyszerre nem egy, hanem több tananyag gondolatait kellett felhasználnunk, komplex szituációkban. Az esettanulmányok jóval nehezebbek voltak, mint az első két forduló kérdései, így kicsit átélhettük, hogy mennyire összetett egy átlagosnak tűnő beteg ellátása is.

A harmadik forduló másik feladata egy projektmunka elkészítése, egy egészségfejlesztési kampány megvalósítása volt. A pontos témát nem adták meg, így az első feladat egy olyan téma választása volt, ami érdekes, keveset beszélünk róla, de mégsem annyira ritka, hogy felesleges lenne jelentős problémaként tárgyalni.

Kampányunk témája a Burnout-szindróma, tehát a kiégés volt. Azért eset a választásunk erre a jelenségre, mivel a tévhitekkel szemben a kiégés nem csak a felnőtt és dolgozó embereket érintheti, hanem minket, diákokat is. Azért is ezt a témát választottuk, mivel erről a jelenségről nem beszélnek eleget annak ellenére, hogy milyen súlyos problémákat okozhat.

A kampány több részletből állt: plakátokat ragasztottunk ki az iskolában, előadásokat tartottunk az iskolában, illetve a Zalaegerszegi SzC Keszthelyi Asbóth Sándor Technikumban. Ezen felül a közösségi média felületeinken ismeretterjesztő videót is megosztottunk. A kampány elején is, és végén is kitöltettünk egy kérdőívet, ami a téma ismertségét firtatta. A visszajelzések alapján sikerült elérni a célunkat: az elért emberek többsége tudatosabbá vált a kiégés veszélyeivel kapcsolatban.

A kampány szerencsére nem csak nekünk nyerte el a tetszésünket, hanem a verseny szervezőinek is, ugyanis nemsokkal azután hogy kihirdették a döntőbe jutó legjobb 36 csapatot, értesültünk a legjobb kampány különdíjáról, amire 4 másik csapaté mellett a mi munkánkat is jelölték.

A döntőt Budapesten, a Semmelweis Egyetem Élettani Intézetében zajlott. Április 5.-én késő délután érkeztünk meg a szállásunkra Németh Rita tanárnő kíséretében, majd az estét gyakorlással, és a másnapi megmérettetésekre való készüléssel zártuk. 

Másnap reggel a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének egyik önkéntese kísérte át a csapatokat a döntő helyszínére. Itt rövid regisztráció után megkaptuk a névtáblánkat és a pólókat, illetve egy kis csomagot is kaptunk ajándékba.

A megnyitó után elbúcsúztunk Németh Rita tanárnőtől, és elindultunk az első blokk első állomására. Az első blokk végét követően egy előadáson vehettünk részt, ahol egy olyan orvos mesélt nekünk élményeiről, aki 2023-ban részt vett a törökországi földrengés katasztrófahelyzetének felszámolásában a magyar orvoscsoport tagjaként.

Az előadás után következett a második versenyblokk. Itt a cukorbetegséggel, a betegjogokkal és az emberi reprodukció egészségtanával kapcsolatban tettek fel kérdéseket. A pihenőállomáson pedig fogorvosokkal beszélgethettünk pályaválasztásról, és feltehettük kérdéseinket az egyetemi élettel kapcsolatban.

A második blokk után bemutattuk a projektmunkánkat a többi versenyzőnek, illetve a szakmai zsűrinek, majd a 3. versenyblokkal fejeztük be a napot.

Másnap reggel már a csomagjainkkal felszerelkezve hagytuk el a szállást, és indultunk el az élettani intézet épülete felé. Érkezésünk után rögtön el is indultunk az első helyszínre, ahol a kardiovaszkuláris betegségekkel kapcsolatban kellett megmutatni tudásunkat. Ezen a napon is 10 állomáson kellett feladatokat megoldanunk. Az első és második napon is a legkiemelkedőbb teljesítményt az elsősegélynyújtó gyakorlati helyszíneken nyújtottuk, ahol a minket figyelő orvostanhallgatók és orvosok kiemelték a szervezett csapatmunkánkat, és a precíz, gyors betegellátást.

A döntő az eredményhirdetéssel zárult, csapatunk 9. helyen végzett. A hatalmas élmény mellett 10 felvételi pontot nyertünk a Semmelweis Egyetemre, továbbá fesztiváljegyekkel, egy kórházlátogatással és még sok más nyereménnyel is gazdagabbak lettünk.

A felkészítésért és a támogatásért köszönettel tartozunk iskolánknak, hálásak vagyunk Németh Rita és Bertáné Kövesdi Gabriella tanárnőknek, és mindenkinek, aki eredményeink elérésében segített minket.

Varga Dorottya 11.B

Címkék