Pályaorientációs foglalkozás Zalaegerszegen

Június 10-11-én, a 9.B osztály biológia speces csoport tagjaiként belépést nyerhetettünk a zalaegerszegi Szent Rafael Kórház Skill Laborjába, ahol sok új dologgal ismerkedtünk meg.

 A szívélyes fogadtatás után megejtettünk egy alapos kézmosást, hiszen a kórterembe lépés előtt ez egy nagyon fontos mozzanat. Eredményességét, alaposságát egy speciális gép segítségével ellenőrizték. Csoportunk nagy része elérte a 95% feletti értéket! 

Ezt a beugró feladatot egy laparoszkópos vizsgálatot imitáló küldetés követte. Két precíz robotkar és egy nagyfelbontású kamerakép segítségével kellett rendszereznünk a veseköveknek nevezett gumidarabokat, gyöngyöket. Meglepő módon egész sikeresnek bizonyultak „műtéteink”, habár néhány vesekő darabot elvesztettünk menet közben. 

A következő pillanatban már Apollóval, a beteggel találtuk szemben magunkat. Megnéztük a pulzusát majd sztetoszkópok segítségével a légzését és a szívverését is meghallgathattuk.

A mesterséges lélegeztetésnek több módját is kipróbálhattuk, ez sokaknak feladta a leckét, ugyanis volt, hogy a légcső helyett a nyelőcsőbe sikerült a műszereket bejuttatni.

A második szoba egy kórteremnek volt berendezve. Itt két fiú osztálytársunk is „magára vette” az érzést, hogy milyen is nyolchónapos terhesnek lenni. 

Utolsó küldetésünk vércsoport meghatározás volt. Ez azért is bizonyult érdekesnek, mert vezetőnk sem tudta, hogy kinek, milyen vércsoportú embernek a vérét vizsgáljuk. A sikeres meghatározás után ismét egy hosszabb mosakodás következett, most már többünk elérte a 99-100%-os kéztisztaságot! 

A nap végén kicsit elfáradva, de új élményekkel gazdagodva tértünk haza. Köszönetet szeretnénk mondani a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Főigazgató Asszonyának, Vadas Zoltánné egészségügyi gyakorlatvezetőnek és Vass Adrien osztályfőnökünknek, hogy eljuthattunk ide és tapasztalatokat, élményeket gyűjthettünk.

Vidovics Eszter 9.B
 

Kapcsolódó galéria

2024. június 10-11. Skill Labor látogatás

Címkék