2023-02-24 Látogatás a Mindszentyneumban

A kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából 2023. február 24-én felkerestük a zalaegerszegi Mindszentyneumot. Annak ellenére, hogy a kirándulás fakultatív program volt, iskolánk közel harminc diákja döntött úgy, hogy meglátogatja Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek életét bemutató múzeumot.

Érkezés után Varga Sz. Gábor igazgató úr, Egyedné Molnár Eszter tanárnő és Turi Zoltán tanár úr kíséretében vettünk részt egy tárlatvezetésen. Megismertük Mindszenty József kalandos, küzdelemmel, nehézségekkel, akadályokkal és áldozatokkal teli életútját, mély vallásosságát, elhivatottságát, s nemes tetteit, amelyekkel az egyházon, országunkon és a magyar embereken igyekezett segíteni, miközben sziklaszilárd elhatározottsággal állt ellen mind a nyilasok, mind a kommunisták erkölcstelen, kegyetlen rendszerének. Az érdekes kiállításon a színek útját követve megszemlélhettük a Mindszentyről készült képeket, különleges archív felvételeket és a hagyatékából megmaradt tárgyakat. A lenyűgöző körteremben csoportképet készítettünk az ártatlanságot szimbolizáló, hófehér Mindszenty-szoborral. Ezt követően a kommunista diktatúra alatti egyházüldözésről szóló tárlatot tekintettük meg. A korabeli helyiségek mintájára berendezett termekben barangolva ismeretterjesztő videókat, interjúkat, képeket, tárgyakat, újságokat és iratokat vehettünk szemügyre. Rövid kitérőként a múzeum középkori, illetve jégkorszaki tárlatát is meglátogattuk. Végül a „Magyar Gulag – Táborvilág Magyarországon” című szabadtéri kiállítás plakátjait is megtekintettük.

A zalaegerszegi múzeum különleges, megrendítő és elgondolkodtató hangulatának köszönhetően mindannyian rengeteg új, hasznos ismeretet szereztünk, s méltóképpen megemlékeztünk egy könyörtelen, embertelen rendszer áldozatairól.

Bencze Lilien Alexa

Kapcsolódó galéria

2023-02-24 Látogatás a Mindszentyneumban

Címkék