2023-03-15 Ünnepi megemlékezés és kirándulás Pozsonyban

2023. március 15-én a Rákóczi Szövetség Diákutaztatási Programja keretében Varga Sz. Gábor igazgató úr szervezésében egy emlékezetes ünnepi kiránduláson vehettünk részt Pozsonyban. A történelmünkhöz megannyi szállal kötődő Duna-parti városban tett kalandtúránk a gyönyörű nemzeti történelmi helyszínek, épületek megtekintésével méltó keretet adott az ünnepnek.

A történelmi múltunkat felidéző idegenvezetés sétaórái alatt egy csodálatos időutazás résztvevői lehettünk. A századokon átívelő, érdekes és részletes ismeretanyagot – egy rendhagyó történelemóra keretében – igazgató úr közvetítette számunkra. A program szervezésében Egyedné Molnár Eszter tanárnő és Horváth Zoltán tanár úr is aktívan közreműködtek.

A látnivalókban gazdag városnéző túra alatt nem sokat pihenhettünk. Megcsodáltuk Pozsony egyik jelképét, az Óváros északi részén magasodó Mihály-kaput, melynek felső szintjéről pazar kilátás nyílik a városra, belső tere pedig egy fegyvermúzeumot rejt. A középkori eredetű városkapu tetején a sárkányt legyőző Szent Mihály arkangyal szobra látható. Tekintélyt parancsoló látványt nyújtott az egykori koronázási templom, a Szent Márton-dóm tornya, tetején Szent István koronájának másával. Sétáltunk a pozsonyi Várban, gyönyörködtünk a Fő téren álló Városháza épületében is. Az Óváros hangulatos sétaterét barokk, klasszicista és szecessziós épületek övezték. Az Óváros szívében állt a rokokó stílusban épült Apponyi-palota, melynek emeleti termeiben a korabeli arisztokrácia fényűző életét bemutató múzeum kapott helyet; míg földszinti, alagsori helyiségeiben borászati kiállítás várta az érdeklődőket. A város legszebb klasszicista palotája a Prímási Palota, mely számos nevezetes történelmi esemény színhelye volt. Tükörtermében ajánlotta fel gróf Széchenyi István birtokainak egy teljes évi jövedelmét az MTA megalapítására. Nemzeti emlékezetünk egyik legtragikusabb eseményének is tanúja lehetett a híres terem, amikor 1849 őszén Haynau táborszernagy itt írta alá szabadságharcunk honvédtábornokainak halálos ítéletét. Gyönyörködhettünk a barokk-reneszánsz stílusú színházépületben is, melynek ünnepélyes megnyitóján a Bánk bánt személyesen Erkel Ferenc vezényelte. Az Óvárosban sétálva ízelítőt kaphattunk a helyi humorból is. Vidám pillanatokat okoztak például a köztéren szerényen meghúzódó, szellemes szobrok. A legviccesebbnek a csatornából kikandikáló vidám kis alakot találtuk, de hálás fényképtémát szolgáltatott Napóleon egy padra könyökölő katonája is. A legmodernebb látnivaló egy UFO-nak hívott építmény volt, melynek tetejéről bárki egy igazán különleges helyről élvezhette a dunai panorámát.

Délután került sor az 1848‒1849-es magyar szabadságharc bukásának 175. évfordulója alkalmából rendezett koszorúzási ünnepségre. Évek óta hagyomány, hogy a felvidéki magyarság március 15-i központi ünnepségét a pozsonyi Medikus kertben tartják. Az ünnepi beszédet dr. Szili Katalin miniszterelnöki főtanácsadó mondta, aki e szavakkal üzent a 21. századi magyarságnak: „Legyen béke, szuverenitás és egyetértés!” Megemlítette az elmúlt évek nehézségeit, nemzetpróbáló kihívásait: a koronavírus-járványt, az ukrajnai háború okozta válsághelyzetet, melyek egyre inkább földre kényszerítenék az általunk eddig ismert békés világot.

Hazafelé nem csak a jó hangulatú városnézés, a történelmi-kulturális emlékhelyek felejthetetlen képeit vittük magunkkal. Útravalóként megőriztük az ünnep soha nem múló üzenetét: a nehéz történelmi időkben mindig szükség van a nemzeti összefogásra.
A pozsonyi utazás különleges, felemelő élmény volt. Köszönjük szépen minden részt vevő diáktársunk nevében!

A beszámolót készítette: Szabó-Kövi Kamilla 10.A osztályos tanuló
 

Kapcsolódó galéria

2023-03-15 Pozsonyi kirándulás

Címkék