2023-04-17 A keszthelyi zsidóság története - előadás

2023. április 17-én a holokausztról szóló megemlékezést egy előadással indítottuk: dr. Szarka Lajos beszélt nekünk a keszthelyi zsidóság történetéről, hozott több évszázaddal ezelőtt készült térképeket Keszthelyről, valamint fotókat a zsinagógáról és híres keszthelyi zsidó származású magyarokról. Szó esett Simon Böskéről, az első magyar szépségkirálynőről, akit 1929-ben Miss Európává is választottak. Goldmark Károly zeneszerző is szóba került. Kiderült, hogy iskolánkban tanult Földes Gábor színész is, aki az 1956-os forradalom egyik mártírja volt. Még sok-sok zsidó származású, keszthelyi magyart is megemlítettek, akik öregbítették a város hírnevét. Nagyon fontos, hogy hangsúlyozzuk a magyarságukat, hiszen az előadásból egyértelműen kiderült, hogy a zsidók ugyanolyan hazafias érzelműek, mint mi magunk, és kivették részüket a magyarság harcaiból.

Az előadás befejeztével közösen átvonultunk a város zsinagógájába. Velünk tartott Rejtő Gábor, a helyi izraelita hitközség vezetője, aki dr. Szarka Lajos közreműködésével részletesen bemutatta nekünk a zsinagógát nemcsak kivülről, hanem - kivételes alkalomként - belülről is. Sok mindent megtudtunk a különböző zsidó felekezetekről, és a köztük lévő különbségekről, hasonlóságokról.

A program végén megnéztük a bibliai kertet, majd megkoszorúztuk a holokauszt 829 keszthelyi áldozatának állított emlékművet.

Kovács Márton, 11.A osztály

Kapcsolódó galéria

2023-04-17 A keszthelyi zsidóság története - előadás

Címkék