2023-05-18 Demokráciajáték a Parlamentben

A május 18-án megrendezett parlamenti demokráciajátékon iskolánk is lehetőséget kapott a részvételre. Diáktársaimmal az Ősz-ülők Társasága frakciót alkottuk, melynek programját a szervezők előre meghatározták. Játékosként azt az előzetes feladatot kaptuk, hogy kormánypártként módosítsuk az ellenzék által benyújtott törvényjavaslatot. A felkészülést követően Markovics György tanár úr és Egyedné Molnár Eszter tanárnő kíséretében vonattal érkeztünk Budapestre, hogy az Országházban részt vegyünk a demokráciajátékon.

Kormánypártként a mi frakciónk képviselői tölthettek be több fontos pozíciót. Felejthetetlen élmény volt számomra, hogy az Országgyűlés elnökeként én vezethettem a plenáris ülés vitáit és a végszavazást. Az előterjesztett törvényjavaslat a mesterséges intelligenciával rendelkező szoftverek alapvető jogairól szólt. A törvényjavaslat azon pontját módosítottuk, amellyel nem értettünk egyet. A vezérszónoki beszédek után lehetőségünk volt vitázni különböző pártok módosító javaslatairól is. A koalíciós partnerünk és a szövetségi pártok közötti kezdeti nézeteltérések a bizottsági üléseken tisztázódtak, ahol az igazságügyi, gazdasági, népjóléti és kulturális bizottságok tagjai, miután körültekintően megvizsgálták a törvénymódosító javaslatokat, döntöttek a támogatásról vagy az elutasításról. Ebéd után frakcióülésen tájékoztattuk egymást a bizottsági üléseken meghozott döntésekről, majd megfogalmaztuk pártálláspontunkat a támogatott módosító javaslatokról. Plenáris ülésen szavazhattunk az összegző jelentésről és a módosító javaslatokkal kiegészített törvényjavaslat egészéről, melyet végül az Országgyűlés elfogadott. Sajtótájékoztatón is részt vehettünk, ahol szóvivőink informálták az újságírókat a frissen elfogadott törvényről és annak jövőbeni hatásáról is. A demokráciajáték lezárása után felemelő élmény volt megtekinteni a Szent Koronát és a koronázási ékszereket.

Egy hosszú, eseménydús nap végén fáradtan, de értékes tapasztalatokkal gazdagodva utaztunk haza Keszthelyre. A programban való részvétel nagyon hasznosnak bizonyult számunkra, hiszen az érvelési technikák elsajátítása, a retorikai készségek fejlesztése mellett bepillantást nyerhettünk a törvényalkotás módjába és az országgyűlési képviselők munkájába.

A beszámolót készítette: Bencze Lilien Alexa

Kapcsolódó galéria

2023-05-18 Demokráciajáték a Parlamentben

Címkék