2023-06-16 Terepgyakorlat

A 2022/23-as tanév utolsó napján, június 16-án iskolánk 11. évfolyamának biológia faktos és sávos diákjai terepgyakorlaton vettek részt. 

A helyszín a MATE keszthelyi Georgikon kampusza és botanikus kertje volt. Az általános bevezőt Dr. Bódis Judit tartotta, későbbiekben a csapatot Pacsai Bálint vezette körbe a botanikus kertben és mesélt az egyetemen folyó kutatásokról és az egyetemi életről is. Az épületbe is betekintést nyerhettünk, a tantermekben saját kezünkbe foghattuk a herbáriumokat, amelyekből az agrármérnökök, kertészmérnökök is tanulnak. Találkoztunk egy egyetemi tanulóval is, aki későbbiekben a botanikus kertbe is elkísért minket, és mesélt nekünk a saját tapasztalatairól, élményeiről. A botanikus kertben nagyon sok kultúr-, gyógy- és gyomnövény, cserje és fafaj található. Engem a fügegyűjtemény fogott meg leginkább – a hatalmas területet erdőként borító fügés a hazai illetve balaton-felvidéki fajok génmegőrzésére szolgál. A kertben tett látogatásunk során a különleges, ritka fajok mellett a hétköznapi gyomnövényekkel, és az órai keretek között megismert fajokkal is találkozhattunk, amelyek most teljesen más megvilágításba kerültek. A botanikus kert megtekintése a tudományos megközelítésen túl is igazi élmény volt: a diverzitás, a kert gondos felépítése mindannyiunkat megfogott. A kertben sétálva fel sem merül annak mesterséges mivolta. A gyakorlat végén folyóiratokat, brossúrákat is kaptunk emlékül.

A terepgyakorlat után, még a kert és az élmények hatása alatt, társaimmal megállapítottuk, hogy nem csupán a biológia órán tanultakat tapasztalhattuk meg testközelből: az ott dolgozók közvetlenségén át valamit haza tudtunk vinni az egyetem hangulatából és kicsit közelebb kerültünk az agrártudományokhoz és a botanikához is. Köszönjük Vass Adrien Tanárnőnek és a Természetvédelmi Biológia Tanszéknek a lehetőséget!

Tencz Hanna 12. A
 

Kapcsolódó galéria

2023-06-16 Terepgyakorlat

Címkék