2023-09-22 Tanulmányút a Jane Goodall Tanösvényen és a Szemlő-hegyi-barlangban

A környezettudatos nevelés jegyében szervezték meg a "Balatonról, jövőről" nevű versenyen jutalmul kapott budapesti kirándulásunkat.

A Jane Goodall Tanösvényen tervezett túra hatalmas meglepetés volt számunkra. Különleges élményként éltük meg, amikor az indulás helyszínén túravezetőként váratlanul elénk toppant maga Jane, akit Bohoczki Sára színésznő alakított. Miután a híres csimpánzkutató szerepében köszöntötte a 11. A osztályt, megkezdődött az egyes stációkon keresztül vezető zarándoklatunk. A túra alatt figyelmünket a minket körülvevő épített és természetes környezetünkre, valamint a mellettünk élő személyekre irányíthattuk. A mindennapok rohanó világából érkezve nehéz feladat volt ráhangolódni erre a szemlélődő állapotra, a "mélybe" tekinteni  és a lényeges dolgokat meglátni. A sétaszínház, mely a főemlőskutató írásain alapult, olyan létfontosságú témákra koncentrált, mint a természet iránti tisztelet és a környezetvédelem. Időközben az etológus, antropológus és primatológus életútja is kirajzolódott előttünk, ami arra motivált  minket, hogy merjük az álmainkat követni és olyan hivatást választani, amit szenvedélyesen szeretünk, hiszen csak így élhetünk boldog, teljes életet.
A Szemlő-hegyi-barlangban egy órán keresztül csodálhattuk a híres borsóköveket, miközben hallgattuk az idegenvezetőnk részletes, tudományos ismertetőjét. Eközben egy kicsit azt is megtapasztalhattuk, milyen félelmetes a teljes sötétség a föld alatt.

Köszönettel tartozunk Gombási András tanár úrnak és a programszervezőknek az emlékezetes kirándulásért és a rengeteg élményért.

Egyedné Molnár Eszter és a 11.A osztály

Kapcsolódó galéria

2023-09-22 Tanulmányút a Jane Goodall Tanösvényen és a Szemlő-hegyi-barlangban

Címkék