2023-09-28 Amerikai vendégek a gimnáziumban

2023. szeptember 28-án csütörtökön lehetőségem volt három diáktársammal együtt részt venni Renée és Craig Lerner amerikai jogászprofesszorok keszthelyi fogadásán, gimnáziumunk és a Mathias Corvinus Collegium szervezésében. 

A professzorok a zalaegerszegi központban tartott előadásuk előtt nem csupán Budapestet látogatták meg, de egy délutánt Keszthelyen is eltöltöttek, megismerve a Balatont, a helyi nevezetességeket és iskolánkat, a Vajda János Gimnáziumot is. Fogadásukban többek között Bene Mária, Farkas Zsombor és Bankó Dániel (11.A osztályos tanulók), illetve Lélekné Ivony Zsófia és Horváth Zoltán vajdás tanáraink is részt vettek. 

Az itt töltött idő alatt körbevezettük vendégeinket a gimnáziumban, miközben a helyi diákéletről és az iskolánk történetéről meséltünk. Megmutattuk intézményünk nyelvi, illetve természettudományi laborját is, ahol meglátogattunk egy angol nyelvi órát, ami nagy élmény volt vendégeink számára. Mindezek után tettünk egy rövid kitérőt a belvárosban, majd várt minket az ebéd, amit az újonnan épült Sirius Hotel éttermében fogyasztottunk el. A professzorok nagy vágya volt látni a Balatont, amire az ebéd után volt lehetőség egy séta keretében. A korzózás után sajnos el kellett búcsúznunk, mivel vendégeinknek időszűkében indulniuk kellett Zalaegerszegre az előadásra.

A fogadás mindannyiunk számára hatalmas élmény volt – a nem mindennapi nyelvgyakorlat mellett jelentős tudással gazdagodtunk az amerikai kultúráról. A professzorok meséltek többek között a helyi oktatási rendszerről, mezőgazdaságról és az őslakosságról is, mi pedig a hazai gasztronómiáról, tradíciókról beszéltünk vendégeinknek.

Diákként részt venni hasonló eseményen nem mindennapi alkalom, hálásan köszönöm társaim nevében is az MCC-nek, hogy biztosított erre lehetőséget.

Tencz Hanna, 12.A 

Kapcsolódó galéria

2023-09-28 Amerikai vendégek a gimnáziumban

Címkék