2023-11-08 Látogatás a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban

A Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórház munkatársai saját intézményükben is fogadják a diákokat. Ennek egyik helyszíne az alapvetően fiatal orvosok, rezidensek és orvostanhallgatók által használt skill labor, amelyet az Nemzeti Tudós Akadémia (NTA) diákjai 2023. november 8-án kereshettek föl először.

Egy szerdai napon 8 órára mentünk fel Szombathelyre, ahol lehetőséget kaptunk az orvoslásba való betekintésre. Egy kedves orvos fogadott minket, Dr. Kovács Balázs, aki bevezetett minket a Skill labor rejtelmeibe a kórházon belül. Majd két csapatra bomlottunk.

ÚjraélesztésElső körben újra átvettük a már jól ismert elsősegély ismereteinket, majd megismerkedtünk a modernebb újraélesztési eszközökkel, valamint a különböző lélegeztető készülékekkel, technikákkal.

Ezután volt szerencsénk a központi műtőkbe betekintést nyerni, Dr. Péczeli András osztályvezető műtős-szakasszisztens vezetése által. Legelőször át kellett öltöznünk steril ruhába és kezdetét vette a különböző műtétek ablakon át történő megtekintése. Láthattunk vastagbél, váll-rotátor köpeny, csípőprotézis, valamint térdprotézis műtétet. Mindketten mondhatjuk, hogy ezen látvány még nagyobb érdeklődést keltett számunkra az orvosi pálya iránt.

Laparoszkpia gyakorlásaA harmadik blokkban, Dr. Kovács Balázs előadást tartott a különböző laporószkópiás technikákról és ezeknek a gyakorlati fontosságáról, majd kipróbálhattuk a laparoszkópot játékos formában, valamint gyakorolhattuk a varrat készítést, amely a jövőben hasznos lehet számunkra.

Az utolsó blokkban először Dr. Szép Enikő a metszetkészítést mutatta be, majd elmondták, hogy boncolást fogunk látni. Nagyon izgatottan, kíváncsian, ám picit izgulva mentünk be a boncterembe. A boncterembe belépve erőteljes szag csapott meg minket, de egy idő után hozzászoktunk. Az elhunyt belső szerveit boncolta a boncmester, keresve, hogy mi lehetett a halál oka. Az erek falán plakkosodás látszódott, amelyek érelmeszesedést mutatnak.

Büszkén mondhatjuk, hogy ez a rész se tántorított el minket az orvosi szakmától. Összességében nagyon élveztük, hasznos dolgokat éltünk át és legnagyobb köszönetünket adjuk az egész kórháznak, hogy lehetőséget kaptunk meglátogatni és Bertáné Kövesdi Gabriella osztályfőnökünknek, aki a látogatásunkat szervezte.

Csősz-Tóth Anna és Molnár Kíra
12.B

Címkék