2023-11-10 A Radnóti Miklós Színházban jártunk

November 10-én 33 színház iránt érdeklődő vajdás diákkal volt szerencsém látni Szálinger Balázs – volt vajdás diák – Kályha Kati című lenyűgöző darabját Budapesten, a Radnóti Miklós Színházban.

Péntek délután fél három körül indultunk el. A több mint kétórás út után csodálva figyeltük a fényekben úszó Budapest esti arcát. Az Andrássy úton belecsöppentünk a nyüzsgő városi életbe, elhaladtunk az Írók Boltja mellett, majd Hinger tanár úr vezetésével a színház felé vettük az irányt. 

Az előadás előtt egy interaktív foglalkozáson vehettünk részt, mely segített a darabra való ráhangolódásban.

Megismertük az 1918-as Nagybánya aktuális híreit az akkori újságrészletekből, és képzeletben járhattunk Nagybánya szívében, Kályha Kati nyüzsgő és zűrös kocsmájában.

   

A programok után, hét órakor izgatottan foglaltunk helyet a családias hangulatú, apró Radnóti Színházban. Minden elsötétült, a függöny felemelkedett, és kezdődött is az előadás.

Egészen röviden arról szólt, hogy az első világháború után Nagybánya fokozatosan a románok által megszállt területek egyik központja lesz. Végig egy helyszínen játszódik, az idő múlásával egyre kihaltabb (szó szerint) és nyomasztóbb Kályha nevezetű kocsmában, a Kispiac téren. Minden külvilágból érkező információt a ki- és betérő vendégektől, jöttmentektől tudunk meg, illetve a pár hetes újságokból, amit napi rendszerességgel olvasnak fel. A kocsmában végigkövethetjük, hogyan próbálják az emberek érteni, kihasználni, de legfőképpen túlélni az alattuk épp kifordulni készülő világot.

A darab magával ragadó, megrendítő és rendkívül összetett volt. Egy fordulatokkal teli és mélyen elgondolkodtató előadásnak lehettünk befogadói. A megdöbbentő befejezés után mindenki kitartó tapsba kezdett, ami sokszoros visszatapsolást eredményezett. A darabban játszott Kováts Adél, Schneider Zoltán, László Zsolt és Nagy Márk, egykori vajdás diák, akivel személyesen is találkozhattunk. A művészbejárón keresztül végigmehettünk a színház szűk folyosóján, ahol mindenfelől színészekbe botlottunk. Márk mesélt nekünk nagybányai látogatásukról, az ott terjengő mondákról, történetekről, Kályha Kati kocsmájáról. Sajnos hamarosan indulnunk kellett, de még tudtunk készíteni egy csoportképet Márkkal.

Este fél tizenegykor indultunk vissza. Néhányan aludtak, ám jópáran képtelenek voltunk erre a fejünkben ide-oda cikázó gondolatoktól. Arról vitatkoztunk, vajon a végső drámai fordulatnak mi lehetett az oka, de egységes döntésre nem jutottunk.
Biztos vagyok benne, hogy mindenki jól érezte magát és a katartikus előadásból vitt magával haza valami maradandót.
Nagyon köszönjük Szabó Edit tanárnőnek a szervezést és a felejthetetlen élményt. A darabot csak ajánlani tudom, főleg vajdásoknak.

Guvat Málna 10.B
 

Címkék