2023. Kult(t)úra

Bizonyára mindannyian izgatottan vártuk a napot, amikor is az iskolánk szervezésében egy felejthetetlen kulturális programban részesülhettünk Szabó Edit, Németh Zsuzsanna és Hegedüs Diána tanárnőink kíséretében. A nap folyamán megcsodálhattuk Budapestet, a Magyar Zene Házában betekintést nyerhettünk hazánk zenei történetébe, majd élményeinket a Nemzeti Színház előadásában megrendezett Rómeó és Júlia színdarabbal koronázhattuk.

Csütörtök reggel derűsen gyülekezett kis csapatunk Keszthelyen, az utca nevetésünk és lelkes beszélgetéseink hangjától telt meg. Egy kis idő elteltével a parkolóba begurult buszunk csak egyet jelenthetett: kirándulásunk hivatalosan is elkezdődött!

A fővárosba vezető út bár három óra hosszú volt, mintha néhány pillanat alatt eltelt volna: máris megérkeztünk Budapestre. A busz ablakain keresztül gyönyörködhettünk a Dunát átívelő hidakban és a lenyűgöző épületekben, valamint elcsodálkozhattunk a belváros nyüzsgésén.

Útunk először a Magyar Zene Házába vezetett. Az épület magában is kivételes látványt nyújtott, de általunk megtekintett kiállítása még ennél is többet tartogatott számunkra. A bejáratnál kapott fejhallgatóinkat feltéve, kalandunk a magyar zene történetében kezdetét vehette. A tárlat interaktív és gyönyörűen illusztrált vetítései szinte minden érzékszervünket megmozgatták. Teremről teremre járva a zene mindig egy új arcát, korszakát ismerhettük meg. A kiállítás végére érve  mindegyikünk értékes  ismeretekkel és egy fenomenális tapasztalattal gazdagodott. 

Napunk utolsó programja a Nemzeti Színház látogatását foglalta magába, melynek során nem csak a kulisszák mögé leshettünk be és ismerkedhettünk meg az építmény történetével, de Herzcegh Péter és Szász Júlia főszereplésével a Rómeó és Júlia című színdarab élményében is részünk lehetett. A tartalmas körbevezetés folyamán számos – a színház áthelyezésével és  építésével kapcsolatos – ismeretet sajátíthattunk el és az építmény hatalmas üvegablakain kitekintve elénk táruló egész várost magába foglaló látképet is megcsodálhattuk. Ezt követően helyet foglaltunk a nézőközönség sorai között és izgatottan vártuk, hogy a fények elhalványodjanak. Az előadás elkezdődött, az Rómeó és Júlia atmoszférája pedig rátelepedett csapatunkra. A színészek intenzív játéka minket is elrepített a Capuletek és Montaguek világába, a darab mozgalmassága pedig egy pillanatra sem engedett minket unatkozni. A színházat az elmúlt pár óra hatása alatt állva hagytuk el és még sokáig beszélgettünk egymással kedvenc jeleneteinkről és az előadás emlékezetes pillanatairól. 

Biztos vagyok abban, hogy mindannyian fűztünk elképzeléseket a kirándulásunkhoz, de talán még a legpozitívabbakat is felülmúlta az az élmény, amellyel hazatérhettünk. Emlékezetes és eseményekben dús napot hagyhattunk magunk mögött, az esti buszúton pedig, bár a sok izgalomtól fáradtan, de örömmel eleveníthettük fel a nap során megélt vidám pillanatokat. 

Németh Réka 11.A

Címkék