AKI Kíváncsi Kémikus Kutatótábor

2023-ban 13. alkalommal rendezték meg az AKI Kíváncsi Kémikus Kutatótábort. A részvétel pályázathoz volt kötve, a gimnáziumból ketten adtunk be pályázatot, Bertáné Kövesdi Gabriella tanárnő ajánlásával. Ezután golflabdaszerűre zsugorodott gyomorral vártuk, bekerültünk-e a 26 diák közé, akik betekintést nyerhetnek a kutatók munkájába, életébe. Végül én pozitív visszajelzést kaptam és mehettem az egy hetes kutatótáborba.

A tábor eredetileg kémiai témájú kutatásokra összpontosított, de mára már biológiai és fizikai kutatásokon is részt vehetnek a táborozók. Tizenhárom téma közül válogathattunk, amikben egy hétig merülhettünk el témavezetőink segítségével, az automata pipetták kattogásával kísérve.

Az első nap csapatépítéssel kezdtünk, amin megismerkedtünk társainkkal, és ami még fontosabb: kezdetét vette a folyamatos együttműködés és viccelődés, amik a kutatások elengedhetetlen és szerves részét képezik.

Második nap a tábor megnyitóval, balesetvédelmi oktatással és Dr. Mihály Judith előadásával kezdődött. Miután megtanultuk, hogy a tűz, a szivárgó hélium és a bűz rossz munkakörnyezetet teremt, a későbbiekben napunk szerves részét képező laborokat és a Természettudományi Kar épületét fedezhettük fel.

A nap ezt követő részében megismerkedtünk kutatási témáinkkal és témavezetőinkkel. Én az Anyag-és Környezetkémiai Intézet Biológiai Nanokémia Kutatócsoport (köznyelven: kék színű emelet) irányítása alatt az Extracellularis Vezikulák - biológiai nanorészecskék - analizálásával töltöttem a hetet egy tábori társammal együtt. 

A hét folyamán, a laborban végzett munka mellett, többször is a már említetthez hasonló laborlátogatáson vettünk részt. Többek között voltunk az Anyag-és Környezetkémiai Intézet polimer laborjaiban, a Kognitív Idegtudomány és Pszichológiai Intézetnek, az Enzimológiai Intézetnek és a Szerveskémiai Intézetnek a laborjaiban is.

Délutánonként táboroztatóink különféle programokat szerveztek számunkra: tárlatvezetés az ELTE TTK Természetrajzi múzeumában, beszélgetés egyetemistákkal, kirándulás a városban, különböző alkotói feladatok pl. zeneszerzés, színdarabírás és képregény készítés. 
Az utolsó két nap a hazautazás előtt rendhagyóan telt: meglátogattuk a Richter gyógyszergyárat, ahol motivációs előadáson, NMR és tömeg spektroszkópia laborlátogatáson vettünk részt, majd betekintést nyertünk Richter Gedeon életébe és a gyógyszergyár működésébe is.
Másnap összefoglaltuk a hét nagyrészét kitevő kutatómunkát és annak eredményét (esetenként hiányát), amit egy miniszimpózium keretein belül bemutattunk táborvezetőinknek, témavezetőinknek és társainknak is.

Ezzel bár a Természettudományi Karon végzett munkánk hivatalosan a végéhez ért, többen éltek a lehetőséggel, hogy továbbra is részt vegyenek a kar falai közt folyó kutatásokban.

A tábor zárása, tervezetten emberi időben megtartva, a valóságban hajnalig húzódóan került sorra, végtelen Uno és csocsó partikkal, partizással, filmnézéssel és reggelig tartó röpi meccsekkel.

Mind mi, diákok, mind a táborvezetőink rengeteg tapasztalattal és még több jó élménnyel gazdagabban, kialvatlanul hagytuk el szállásunkat, de a munka még itt sem ért véget teljesen: A nyár folyamán mindannyiunk tanulmányt írt az itt végzett kutatásról, ami lektorálás után reményeink szerint a publikálást is megéli.

Beszámolómat egy jó tanáccsal szeretném zárni: minden 10-11-es természettudományos érdeklődésű kíváncsi lelket arra buzdítok, hogy árgus szemekkel figyelje a tábor honlapját, zaklassa biológia, kémia, illetve fizika tanárait, hogy ne maradjon le erről a lehetőségről, valamint a pályamunkáját ne előtte egy nappal kezdje el megírni, mert az kínkeserves tud lenni.
Remélem, tudtam egy kis kedvet csinálni a táborban való részvételhez!

Sok sikert azoknak, akik jelentkeznek!

Lengyel Judit 12.B

Címkék