DiabMentor - továbbképzés

DiabMentor - szakmai elméleti és gyakorlati továbbképzés pedagógusoknak a cukorbeteg gyerekek támogatásáért

2021. szeptember 1-jétől a nemzeti köznevelési törvény értelmében az 1-es típusú diabétesszel élő tanulók esetében az iskola gondoskodik a napközbeni alapvető speciális ellátásukról pl. vércukorszint szükség szerinti méréséről; szükség esetén, orvosi előírás alapján – a szülővel, törvényes képviselővel történt egyeztetést követően, az előírt időközönként a szükséges mennyiségű inzulin beadásáról. Ezen feladatok ellátását az iskolaorvos és védőnő, vagy a megfelelő szakmai továbbképzést elvégző pedagógus révén biztosítják az intézmények.

Iskolánk képviselői is részt vettek a DiabMentor elméleti és gyakorlati pedagógus továbbképzésen az Oktatási Hivatal szervezésében.
Az online elméleti tananyag elsajátítása után gyakorlati képzés következett. A gyakorlati képzésen egy diabetológus előadásában ismertette az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának hátterét, tüneteit; az élettani értéktől eltérő vércukorszintek következményeit, a diabetológus, a pedagógus és a szülő szerepét a diabéteszes gyermekek ellátásában. 

A tényleges gyakorlati oktatás 3 állomásból állt:

  • Diabétesz edukátor bemutatta a cukorbetegek mindennapos használati eszközeit pl. inzulinadagoló „pen”, inzulinpumpa és szenzor, Diabétesz napló
  • Diabetológiai szakápoló segítségével a vércukormérő megismerése, saját vércukorszint mérése, különböző vércukorértékek értelmezése
  • Dietetikus vezetésével cukorbeteg mintaétrend, mintanapirend készítése; szénhidrátforrások megismerése után mérési-számolási gyakorlat végzése.

Minden intézmény 1-1 Dcont ® ETALON vércukormérő készüléket kapott az Egy Csepp Figyelem Alapítvány főtámogatója, a 77 Elektronika Kft. jóvoltából.

A cukorbetegség globális probléma, káros emberi, szociális és gazdasági hatásokkal. Ma már több mint 250 millió cukorbeteg él világszerte, számuk évente 7 millióval növekszik. Magyarországon cukorbetegségben közel 1,1 millió felnőtt és 5000 gyerek szenved. Amennyiben a kormányok most elkezdik népszerűsíteni az egészséges életmód, diéta, rendszeres fizikai aktivitás és életmód változtatás szükségességét a kór terjedése alacsony költséggel visszafordítható.

Bertáné Kövesdi Gabriella

Címkék