Eötvös 175 - Poszterkiállítás-verseny

Báró Eötvös Loránd (Buda, 1848. július 27. – Budapest, 1919. április 8.) kiemelkedő tudósa és közéleti személyisége volt Magyarországnak. A folyadékok felületi feszültségének hőmérséklettől való függését 1870–1890 között vizsgálta. Eredménye - az Eötvös-szabály - az egyetemes gáztörvényekkel egyenrangú. A súlyos és a tehetetlen tömeg ekvivalenciáját igazoló mérése az Einstein-féle általános relativitáselmélet, torziós ingája pedig a tudományos szénhidrogénkutatás megalapozását tette lehetővé. Miniszterként és a Magyar Tudományos Akadémia elnökeként jelentős fejlesztéseknek volt az irányítója. Kiváló sportember: hegymászó és lovas is volt.

A Vajda János Gimnázium fizika munkaközössége Eötvös Lóránd születésének 175.  évfordulójának tiszteletére poszter- (plakát-) kiállítást szervez. A versenyen azok a vajdás diákok indulhatnak (egyéniben vagy párban) akik saját készítésű plakátjukat november 17-én 14 óráig leadják a gimnázium titkárságán.  A poszterek témája Eötvös Lórándhoz kapcsolódóan szabadon választható: állhat képekből, rajzból, szövegekből. A plakátokat A/1 vagy A/2-es méretben várjuk.

A zsűri által elfogadott posztereket kiállítjuk, a legjobbakat díjazzuk. Az eredményhirdetés a gimnázium Tudományos Napján, 2023 november 22-én lesz.

Fizika munkaközösség

Címkék