Fenntartható energia: a klímaváltozástól az ökológiai lábnyomig – Vajdások a BME-n

Az „Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása” című – NTP-INNOV-22-0089 pályázat keretében a Keszthelyi Vajda János Gimnázium 15 tehetséges tanulója egy napot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Nukleáris Technikai Intézetében és az Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszékén töltött.

A pályázati fő célja a tudatos energiafelhasználás és a fenntarthatóság megismerése. A projekt az érdeklődő diákok számára szakmai elmélyülést biztosít, gyakorlati és elméleti ismereteiket gazdagítja, orientálja pályaválasztásukat, és ennek is köszönhetően többen választják majd az energetika szakirányt. Felelősen gondolkodó, a természeti jelenségeket értő felnőttekké vállnak ezáltal a pályázatban résztvevő tanulók.

Elsőként a BME tanreaktorát látogattuk meg, ahol működés közben tanulmányozhatták a maghasadáson alapuló energiatermelést a tanulók. A tanreaktort a vajdás csoport számára indította be a Nukleáris Technikai Intézet, sőt a reaktor leállítását végző gombot Németh Georgina 12.A osztályos, fizika fakultációs nyomhatta meg. Gina bejutott az Országos Szilárd Leó Nukleáris Fizikaverseny 20 fős, paksi döntőjébe.

Nagy élmény volt mindenki számára a reaktor tetejéről a reaktor belsejében látható kékes fény, a Cserenkov sugárzás. 

Ebéd után az Energetikai Tanszéken több labort, műhelyt is megnéztünk, ahol a wankel, stirling motor és a hidrogénes energiatárolók keltették fel leginkább a diákok érdeklődését. Nagyon hasznos volt a hidrogénről, mint a jövő egyik energiaforrásáról szóló előadás, amelyen megtudhattuk a mi is az a karbonmentes, karbonsemleges, szürke, barna, zöld, rózsaszín hidrogén.

Hasznos és tartalmas tanulmányi út vége a balatonszentgyörgyi Gulya Csárdában egy finom vacsora elfogyasztásával zárult.

Farkas László, fizika szaktanár

Kapcsolódó galéria

2023-03-22 Vajdások a BME-n

Címkék