Gimnáziumi Orvos Klub

Gimnáziumunkban több éve működik a Gimnáziumi Orvos Klub, 2013 óta Bertáné Kövesdi Gabriella tanárnő vezetésével, ami a COVID járvány miatt több évig szünetelt.

2023-ban a gimnázium és a Keszthelyi Kórház ismét folytatja az eddigi kapcsolatot és több kórházi részleget látogathatnak meg az orvosi hivatás iránt érdeklődő diákok.

Tanárnőnk Dr. Gieth Andrea Orvosigazgatóval egyeztetett és ebben a félévben a patológia, radiológia, nefrológia és szülészeti osztályok meglátogatására nyílik lehetősége az orvosi pálya iránt érdeklődő 12-es és 11-es diákoknak. Minden osztályra a félévben 2 alkalommal látogathatunk el, ahol 10-10 fő ismerkedhet meg az ott folyó gyógyító tevékenységekkel és készülékekkel, vizsgálati módszerekkel.

2023. február 15-én a Keszthelyi Kórház patológia osztályára nyerhettünk betekintést. A két órás előadás izgalmasan telt, mivel megtekinthettük a patológia osztályon kiállított kisebb “múzeumot”, amely egy egykori orvos gyűjteménye. Magába foglalta különböző különleges megbetegedések, daganatok, vagy magzatok, esetleg torzszülöttek üvegben, formalinnal tartósított maradványait. Körbe vezettek minket a boncteremben, megnézhettük a boncmester által is használt eszközöket, valamint hűtőkamrákhoz is bepillanthattunk. A patológiához hozzátartozó citológiai és szövettani részleget is megismerhettük, ahol nagyon modern gépeket láthattunk, melyek megkönnyítik az orvosok és nővérek mindennapi tevékenységeit. Itt történik a nőgyógyászati kenetek citológiai vizsgálata, vagy a szövettani elváltozások, esetleges danatok metszeteinek vizsgálata. A vizsgált metszetekről láthattunk képeket, valamint érdekes magyarázatot hallhattunk. Mindannyian nagyon élveztünk az előadást! Köszönjük Dr. Nagy Lászlónak, a patológiai osztály vezetőjének és Suba Bernadett vezető asszisztensnek az osztály bemutatását!

Dencs Boglárka 12. A

*

Február 16.-án az iskolánk végzős évfolyamából egy 10 fős csoport látogathatott el a Keszthelyi Kórház radiológiai osztályára. Betekintést nyerhetünk a diagnosztikai módszerek világába. Megismertük a röntgen-, CT-, ultrahang-diagnosztika folyamatát, valamint az eszközök részeit és a diagnosztizáláshoz szükséges anyagokat. Valódi röntgen felvételeken ismertette Dr. Győrffy Edit radiológus főorvos és Pék Balázs asszisztens a különféle elváltozásokat és a korrekció utáni felvételeket is.

Március 9.-én, a Vese Világnapján ellátogathattunk a Keszthelyi Kórház nephrológia osztályára. Egy érdekes Power Point előadás során megtudtuk, hogy magyar kezdeményezésre valósult meg a Vese Világnapja, valamint a vesevizsgálatok folyamatát is megismertük.

Dr. Kováts László György, az osztály főorvosa elmagyarázta nekünk a hipertónia és a vesebetegségek összefüggéseit valamint, a veseelégtelenség kialakulásának lépéseit és ami a legfontosabb a prevenció lépéseit. Végig vezetett minket a dialízis központon, miközben elmagyarázta a működésük lényegét és a különböző trükköket, amelyekkel a beteg vérnyomás ingadozásait is ki lehet küszöbölni. 
Nagyon kivételesnek érezzük magunkat, és úgy gondoljuk, hogy ezt a csoport többi tagjának a nevében is mondhatjuk, amiért ilyen lehetőségeink adódtak, hogy az életben is megfigyelhessük azt, amit a gimnáziumban tanulunk. Nagyban megkönnyíti a tanulás folyamatát!
Már nagyon várjuk a szülészeti osztály látogatásának időpontját!

Babicsák Borbála, Németh Georgina 12.A

Kapcsolódó galéria

Gimnáziumi Orvos Klub

Címkék