Idegen Nyelvi Napok 2023.

2023. március 20-24. és 2023. április 13.

„A gyáva többször hal meg sír előtt,
A bátor egyszer ízli a halált.”
(William Shakespeare)

A diákoknak ebben a tanévben is rengeteg élményben volt részük az Idegen Nyelvi Napoknak köszönhetően. A Németh Zsuzsanna tanárnő által életre hívott rendezvénysorozat mottójául William Shakespeare sorai szolgáltak. A "Hősök" témakör sokaknak megmozgatta a fantáziáját. 
A programhét első napján, 2023. március 20-án a gimnáziumban kiállítás nyílt a pályázók plakátjaiból. A diákok kreatív, ötletes munkái öt napig díszítették az iskola második emeleti folyosóját. Hol humoros, hol megható képekkel, szöveges tartalmakkal igyekeztek felhívni a közösség figyelmét a rendezvény témájára. Céljuk az volt, hogy hatékonyabban megszólítsák az iskolai közösséget, és az érdeklődőket hangulatilag is a hősök izgalmas, kihívásokkal teli világába kalauzolják. A poszterek arról is tanúskodtak, milyen sokféle módon lehet képzőművészeti szempontból megközelíteni egy központilag megadott témát. A tanulók egy része a hős szó fogalmára, illetve jelentéstartalmára fókuszált, míg mások a kedvenc fiktív (pl.: Sherlock Holmes, Marvel-karakterek, Harry Potter) vagy hétköznapi bajnokaikat (pl.: édesanyák, Dirk Werner Nowitzki német profi kosárlabdázó) mutatták be.

A következő program a keddi esszéírás volt, ahol az alkotók nemcsak a nyelvtudásukat tehették próbára, hanem írói tehetségük is szárnyra kaphatott.  A „Julius Caesar” c. drámából származó sorok szolgáltak a pályamunkák vezérfonalaként. 

Szerdán, 2023. március 22-én izgalmas, olykor megrázó német és angol nyelvű prezentációkat hallhattunk azzal kapcsolatban, kiket tisztelnek leginkább diákjaink a bátorságukért. Számos tanuló gondolatait a hősies hivatásokat vállaló emberek (orvos, nővér, szociális munkás, tűzoltó stb.) áldozatos munkája ragadta meg, akik az élet viharaiban nap mint nap zokszó nélkül helytállnak. A hétköznapok hősein túl a zsűri olyan témájú előadásokat is értékelhetett, melyek a képregények, az irodalom és a zene nagyszerű alakjait éltették.  Az olasz nyelven szavaló előadóművészek osztatlan sikert arattak, fellépésük még változatosabbá és érdekesebbé tette a délutánt. 

A legnépszerűbbnek a pénteki vetélkedő bizonyult, amit a kollégákkal közösen igyekeztünk különféle digitális és online feladatok segítségével modernizálni. A népszerű versengésre invitáló program a Mozgás Házában Karácsonyi Ágnes idegen nyelvi munkaközösség-vezető köszöntőjével kezdődött, majd remek énekes produkciókkal folytatódott, melyek nagy tetszésnyilvánítást váltottak ki a hallgatóságból. A játékos vetélkedőn összesen harminc (3 fős) csapat mérette meg magát angol, német, olasz és francia nyelvből. Erre az alkalomra mind az idegen nyelvi munkaközösség, mind a szervező 10. A osztály rengeteget készült. Közös összefogással, rengeteg háttérmunkával sikerült is az iskolai közösség számára egy emlékezetes - és a nyelvtanulás szempontjából is hasznos - délutánt szervezni. 

A programzáró ünnepségre és eredményhirdetésre 2023. április 13-án került sor, amikor ünnepélyes keretek között a legügyesebb diákokat könyv és mozi ajándékutalványokkal, idegen nyelvi tankönyvkiadók ajándékcsomagjaival és a Keszthely Város Önkormányzata által felajánlott tárgyakkal jutalmaztuk. Sokat jelentett dr. Kukorelly Pál, Tóth  Gábor László, a Vajda 2000 Közhasznú Alapítvány és a Szülői Munkaközösség támogatása. Az idegen nyelvek tanításának támogatásához nyújtott segítségüket ezúton is hálásan köszönjük! A díjkiosztót a 10. A osztályos szülőknek köszönhetően egy oldott hangvételű agapé követte, ahol a sok-sok sütemény és üdítő mellett a résztvevők kicserélhették a programok során szerzett élményeiket, tapasztalataikat.

Bízom abban, hogy a jó hangulatú, vidám iskolai programok a diákokat még intenzívebb nyelvtanulásra ösztönzik, így a következő években is nagy érdeklődés, valamint aktív részvétel mellett rendezhetjük meg idegen nyelveket tanító kollégáimmal együtt ezt a népszerű, intézményi hagyománnyá vált eseményt.

Egyedné Molnár Eszter
a szervező 10. A osztály osztályfőnöke

Élmény és tanulás

Szervezőként az Idegen Nyelvi Napok rendezvénysorozatát igazi kihívásnak, felelősségteljes feladatnak tekintettük, melynek sikeréhez igazi közösségi összefogásra volt szükség. 
Szerencsére minden nagyon gördülékenyen haladt az osztálytársaim és az osztályfőnökünk munkájának segítségével. A helyszínt sikerült időben praktikusan és esztétikusan előkészítenünk, mert egy jó csapattal mindig sokkal hatékonyabban megy minden munkafolyamat. A programsorozatot mindannyian érdekesnek, szórakoztatónak és tanulságosnak találtuk.
Nagyon jó volt minőségi időt tölteni az évfolyamtársainkkal és az iskolai közösség alsó és felső évfolyamos tagjaival. Sok új tapasztalatot, élményt, nyelvi ismeretet gyűjtöttünk, és az iskolai közösségen belül is jobban megismerhettük egymást.

Péter Boróka, 10.A osztály

Bepillantás a „hősök világába”

Az idei Idegen Nyelvi Napok elnevezésű rendezvénysorozatot emlékezetes és izgalmas programhétként éltem meg. A szervezők kiváló munkát végeztek. Nagyon ötletes feladatokat kaptunk, a témaválasztás is tökéletes volt. A vetélkedőt élveztem a legjobban. Örültem neki, hogy az izgalmas, szórakoztató feladatok mellett remek előadásokban is részem lehetett. Az idegen nyelvű zenehallgatás és beszélgetés különlegessé és sokkal élvezhetőbbé tette a feladatmegoldás folyamatát. 
Remélem, hogy a következő években is folytatódik az Idegen Nyelvi Napok programhét, mert ez az 5 nap kivételesen hangulatossá teszi a vajdás diákéletet, és a készülődés várakozással tölti el az egész iskolát.

Ferenczi Zsombor, 9.A osztály
 

Címkék