Így ismerjük meg a tájvédelem fontosságát

A Balaton Fejlesztési Tanács és az Információs és Technológiai Minisztérium támogatásával online klíma- és környezetvédelmi versenyt hirdettek a Balaton Régióban működő középiskolák 9-12. évfolyamos tanulói számára, amelyre osztályunk is jelentkezett. A verseny célja, hogy a fiatalokat ismerettel és tudással támogassák, felelősséggel tekintsenek olyan problémákra, mint a természeti erőforrások és a biodiverzitás csökkenése, illetve a számunkra különösen sokat jelentő Balaton sérülékenysége. A másik cél az, hogy a résztvevő diákok ismertessék egymással munkáikat és osszák meg a tudást, amit elsajátítanak. 

     

A verseny online zajlik, 2021 októberében kezdődött és 2022 áprilisában fejeződik majd be. A vetélkedés 5 fordulóból áll, az ötödik fordulóban egy online ,,Diákkonferencia” keretében mutatják be a csapatok az egyes fordulókban elvégzett összesített munkát. A feladatok elvégzése sok önálló kutatómunkát igényel, de a szakértők segítsége által egy komplex tudássá áll össze. A fordulók egyre mélyebb és részletesebb témamegismerést igényelnek, végül pedig egy tudományos munkává kell formálódniuk. Novemberben online oktatást szerveznek „véleményvezér és kommunikáció” néven, melynek célja, hogy a diákok önállóan tudnak majd közösségi akciókat szervezni, lebonyolítani.

Osztályunk választott témája a tájak újragondolása. Annak érdekében, hogy az erről szerzett tudást átadhassuk, a verseny fordulóinak megfelelően létrehoztunk egy Facebook és egy Instagram oldalt, ahova rendszeresen posztoljuk a témánkhoz kapcsolódó bejegyzéseket. A közösségi médiában a legkönnyebb ezt véghez vinni, hiszen a színvonalas tartalom nagy szerepet kap ezeken a platformokon. Ennek eszközével éltetjük oldalainkat és próbálunk minél több hasznos és ismeretterjesztő információt megosztani másokkal. Célunk, hogy a felhasználók plusz információkkal gazdagodjanak, valamint szívesen lapozgassák a profilunkon található megosztott tartalmakat. 

     

2021. november 16-án, egy rövid, fél napos kiránduláson vettünk részt, amely a feladatok megoldásában segít, élményt és tapasztalatot ad. A program egy vezetett gyalogtúra volt Mencshely és Dörgicse környékén, ahova osztályfőnökünk kísért minket. Túravezetőnk Czibula György, természetvédelmi és tájvédelmi szakértő volt, valamint a szervezők részéről csatlakozott még hozzánk Magyarfalvi Attila is. Az útvonal megtétele során a Halom-hegy Vulkán Tanösvényén kirándultunk, de a Kő-hegyet, a Kő-völgyet és a Boldogasszony templomromot is megtekintettük. Az elénk táruló őszi táj és annak jellegzetességei inspirálóan hatottak ránk a feladataink további megoldásával kapcsolatban. Útközben szó volt például a táj változásainak természetes módjairól, illetve ember által véghez vitt formáiról is. Felmerült még a klíma és táj kölcsönhatása, a táj védelme, valamint az is, hogyan befolyásolja a tájhasználat a környezet minőségét. A kirándulást több módon is dokumentáltuk: fotókat, videókat, túravezetőnkkel pedig egy rövid interjút is készítettünk. A természetjárás közben tanultakkal és a látottakkal kapcsolatban több témát feldolgozunk, és megosztunk a közösségi oldalainkon is, így érdemes őket figyelemmel kísérni, követni.

Humpók Lilla és Tobak Róbert 10.B

Címkék