Nemzeti Tudós Akadémia tehetséggondozó biológia tábor

Szombathely, 2022.06.20-22.

Tavaly év végén egy tehetséggondozó biológia táborban vettünk részt, amelyet az ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium szervezett és tanárnőnk, Bertáné Kövesdi Gabriella ajánlott nekünk.

A tábor 3 napos volt és Szombathelyen került megrendezésre. Az első nap délelőtti gyakorlatán az automata pipetták kezelését tanították meg nekünk, egy olyan feladatban, ahol M&M's cukorkák színanyagát vontuk ki. Másodikként volt egy szövettani gyakorlat, ahol emberi szövetek metszeteit nézhettük meg mikroszkóp alatt, rengeteg szervből voltak egészséges és beteg szövetek is. Az utolsó gyakorlaton mikroszkópos növényvizsgálat volt. Mindennap három gyakorlati foglalkozás tartottak nekünk.

Második napon DNS-t duplikáltunk PCR gépek segítségével, majd azokat vizsgáltuk. Ezután sertés szervekkel foglalkoztunk; volt tüdő, vese és szív, majd szemet boncoltunk. A harmadik előadás aznap élettan volt: az EKG működéséről, a vitálkapacitásról és a vérnyomásról tanultunk, és csináltunk érettségi feladatokat ezekkel a témákkal kapcsolatban. 

Utolsó napon az első előadás során fényspektrométerrel vizsgáltunk különböző fehérjemintákat, amiket mi készítettünk, majd csótányt és gilisztát boncoltunk. 

Összességében egy nagyon jól szervezett tábor volt és rengeteget tanultunk! 
Jó volt olyanokkal együtt lenni és tanulni, akik hozzánk hasonlóan nagyon érdeklődnek a biológia tudománya iránt.
Köszönjük szépen a lehetőséget!

  

Juhász Judit és Kendeh-Kirchnoph Gusztáv 12.A

Címkék