Nobel-díjasok és tehetséges diákok találkozója 2023.

Március 26-án este hosszú vonatút után megérkeztünk Szegedre, a Nobel-díjasok és tehetséges diákok XX. találkozójára. A szállás elfoglalása után megvacsoráztunk, sétáltunk egyet a belvárosban, majd visszamentünk a Tisza szállóba.

Hétfő reggel nyolcra mentünk az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központba ahol a megnyitó után megkezdődött az első plenáris ülés. A délelőtt folyamán angol nyelven hallgattunk előadásokat immunológia és genetika témában, többek között a Nobel-díjas Bruce Alan Beutler: A journey in immunology by way of genetics című díszelőadását. 

Rövid szünet után folytatódott a délelőtti program: megismerkedtünk a Nemzeti Tudósképző Akadémia transzgenerációs-, illetve középiskolai képzéseivel, valamint az ezekben rejlő lehetőségekkel. Ezt „Az év diákja 2023” elismerés átadása, majd a díjazott diák előadása követte. Az előadás végével lezárult az első plenáris ülés. 

Ebéd után volt egy kis szabadidő, amit egy rövid pihenővel töltöttünk ki, majd visszatértünk az SZTE központba, ahol szétváltunk és elindultunk a belépőkártyánkon megjelölt laborfoglalkozásra. A laborgyakorlat után visszamentünk a hotelbe készülődni, majd átmentünk a Szegedi Nemzeti Színházba, ahol gyönyörű gálaműsort nézhettünk meg. A műsor végén került sor a Talentum díjak átadására, majd a napot egy állófogadással zártuk.

Másnap reggel már a csomagjainkkal együtt mentünk át az SZTE központba, ahol meghallgattuk az előző este díjazott kutatók előadásait munkájukról. A 4 előadás után ismét szétváltunk, Tanárnő a pedagógusoknak szervezett előadásra ment, minket pedig szétosztottak a kerekasztal beszélgetésekre, ahol olyan orvostanhallgatókkal és biológia szakos hallgatókkal beszélgethettünk, akik egyetemistaként vesznek részt az Nemzeti Tudósképző Akadémia kutatóprogramjaiban. Az NTA-s tapasztalatokon kívül is szabadon kérdezhettünk tőlük, így elláttak minket a továbbtanulással, érettségivel és pályaválasztással kapcsolatban sok praktikus információval. A kerekasztal beszélgetések után részt vettünk egy jóval kötetlenebb műveltségi kvízben, majd megebédeltünk, felvettük csomagjainkat és elindultunk a vasútállomásra. 


Szeged

Szegedi dóm

SZTE Központ

Gálaműsor

Köszönjük Bertáné Kövesdi Gabriella tanárnőnek, hogy végig velünk tartott a konferencián, illetve a Nemzeti Tudósképző Akadémiának és a Nemzeti Orvosbiológiai Alapítványnak a felejthetetlen élményt!

Varga Dorottya 10.B

Címkék