„Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok Találkozója” konferencia Szegeden

Tudományegyetemen került megrendezésre 2022.04.04. és 07. között, amelyen a Keszthelyi Vajda János Gimnázium 10.B osztályából 6 lány vett részt.

Utazásunk nagyon kalandosra sikeredett, a vasúthálózat több helyen is felújítás alatt állt, illetve vezeték hiba is fellépett, így az első kitűzött programról, egy laborgyakorlatról lecsúsztunk, körülbelül egy órás késéssel értünk Szegedre. Szállásunk a Hunguest Hotel Forrásban volt, ahonnan gyors ebéd után részt vettünk a „Szeged Rallyn”, egy játékos vetélkedőn, melynek keretein belül megismerhettük a város nevezetességeit, és tájékozódóképességünket is fejlesztettük. Ezután még elmentünk a hotelben található Wellness részlegbe, ahol sok mindent kipróbáltunk, így a hideg vizes medencét, jakuzzit és szaunát is. Ám a napunk itt még nem ért véget, ugyanis sötétedés után még sétáltunk egyet a városban, megnéztük a szépen kivilágított Dóm teret és a Tisza-partot.

Reggel gyorsan megreggeliztünk a svédasztalos kínálatból, majd buszokra ülve eljutottunk a József Attila Tanulmányi és Információs Központba, ahol meghallgathattuk a konferencia első Nobel-díjas előadóját, Aaron Chiechanovert. „Ubiquitin, mediates protein degradation”, azaz „Ubiquitin, mely közvetíti a fehérje lebomlását” címmel tartotta beszámolóját, a végén pedig diszkusszió volt, ahol a diákok kérdéseket tehettek fel a témával kapcsolatban. Chiechanover után következett még Michael Brecht etológus, aki „The biology of grasping in elephants” címmel tartott nekünk előadást az elefántok viselkedéstanáról, ezt a hallgatóság nagyon viccesnek és érdekesnek találta.

Emellett további előadók is színre léptek, mint Röszer Tamás, Hegyi Péter és a 2022-es év diákja, Lemaitre Lucien. Ezt követően került sor az ebédre is, amit ugyanúgy svédasztalosan ott helyben elkölthettünk. Az előadások után buszokkal átszállítottak minket az Újszegedi Sportcsarnokba, ahol most végre részt vehettünk a laborgyakorlaton. Itt a genetikával kapcsolatos ismereteinket bővíthettük, pipettázás után pár feladatot is megoldhattunk, az első három hibátlant díjazták is.

Végül visszamentünk a TIK-be, hogy újabb előadást hallgathassunk végig, Kurt Wüthrich jelentkezett be online. A napunk ezt követően pedig véget is ért a vacsora után.

A harmadik nap reggele is ugyanolyan sietős volt, mint a többi, gyors készülődés, reggeli, majd buszra szállás és az előadások. Mai Nobel-díjasunk Erwin Neher volt, aki a sejtek ioncsatornáinak működését illető felfedezéséért és a folt-feszültségzár méréstechnika kidolgozásáért nyerte el a díjat; a további fellépők később mind rá hivatkoztak előadásaikban. Rendkívül érdekes és érthetően előadott prezentációt hallhattunk.

Csakúgy, mint tegnap, ez után is diszkusszió, majd kávészünet következett, hogy aztán meghallgathassuk Nusser Zoltán, Nyíri Gábor, Christiaan de Kock és Arthur Konnerth beszédét. Az előadások délig tartottak, amit egy ebéd követett, hasonlóan zajlott le az előző naphoz. Miután végeztünk, volt pár óránk, hogy tegyünk egy kirándulást a Füvészkertbe, ott körülnéztünk az üvegházban, a japán-kertben és az arborétumban. Miután felfrissültünk a növények között, busszal visszamentünk a hotelbe, ugyanis el kellett készülni a késő délutáni/esti gálaestre. A gálaest a Szegedi Nemzeti Színházban került megrendezésre. Mivel a Nobel-díjasok és egyéb külföldi előadók is jelen voltak, a szervezők egy hagyományos magyar színdarabot terveztek ide. Akik értettek a népdalokhoz, néptánchoz, a csárdáshoz, azok jól szórakoztak, a többiek pedig gyarapíthatták a tudásukat a témával kapcsolatban. A darabot nagy ováció fogadta, több percig tartó tapsvihar tört ki.

Az ezt követő állófogadás kiválóan sikerült. Ezután nem volt más dolgunk, mint visszasétálni a hotelbe és felkészülni az utolsó napra, illetve a hazaútra.

A negyedik napon a már ismert és bevett reggeli rutinunk után szintén előadásokkal indítottunk, Peter Doherty ausztrál Nobel-díjas jelentkezett be online, hála az igazi angol akcentusnak, most jóval könnyebb volt megérteni az előadás lényegét, mely arról szólt, miképp ismerik fel a sejtek a baktériumokat, és védekeznek ellenük. Doherty prezentációját a Talentum- díjasok előadása, végül a kerekasztal beszélgetés követte, mikor két szegedi hallgató vázolta fel az egyetem előnyeit és hátrányait, majd pedig kérdezgethettünk tőlük. Ez nagyon hasznos és érdekes volt!

A visszaút talán még nehezebb volt, mint az odaút. Először még minden rendben ment, ám amint Budapesten a Székesfehérvárra tartó vonatra akartunk volna átszállni, rájöttünk, hogy nem indulnak a vonatok, mert Budafoknál kigyulladt egy vonat és az összes arra tartó vonatot leállították. Nagy nehezen, vonatpótló buszokkal, többször tizenöt perces várakozásokkal, illetve osztályfőnökünk, Bertáné Kövesdi Gabriella leleményességének és problémamegoldó-képességének köszönhetően jóval több, mint egy óra késéssel elverekedtük magunkat Balatonszentgyörgyig, onnan pedig a szülők vittek minket haza.

Összességében véve a konferencia, valamint a Szegeden töltött idő is nagyon jó és élvezetes volt. Hála a kerekasztal beszélgetésnek, illetve a programoknak és a városnézésnek, többünket is elgondolkodtatott a hely, mint lehetséges továbbtanulási lehetőség. Úgy gondolom, a szegedieknek részben ez is volt a célja. Mindenesetre azt tudom, hogy csupa pozitív, szép emlékkel tértünk haza, amelyekre mindig emlékezni fogunk majd!

Fülöp Míra 10.B  


„Szeged Rally” - városnézés


Laborgyakorlat


Előadások és ebéd a TIK-ben


Fűvészkert és arborétum


Gálaest a Szegedi
Nemzeti Színházban

 

Címkék