Szakmai beszámoló a Keszthelyi Vajda János Gimnázium részvételéről a rendkívüli diákutaztatási programban

A Keszthelyi Vajda János Gimnázium a június 5-i diákutaztatási programban 3 kísérőtanár vezetésével 40 tanuló vett részt a gimnázium 9-11. évfolyamából. Az utazás célja az volt, hogy ellátogassunk Budapest és az ország XX. századi történelmének jeles helyszíneire és kiemelt történelmi emlékhelyként megtekintsük a Terror Háza Múzeumot.  A szép időre tekintettel egy 14 kilométeres gyalogtúrát tettünk a fővárosban. 

A reggel 8 órai indulást követően a tanulók tanári előadás keretében ismerkedhettek meg a XX. századi magyar történelem kiemelkedő eseményeiről. 11 órakor érkeztünk meg a Clark Ádám térre, ahol a történelmi címer megtekintése után a fehérvári rondella érintésével a Budavári Palota épületeivel ismerkedtünk meg és élveztük a fővárosra nyíló panorámát.  A Sándor palota és a Kármelita kolostor kapcsán a Hauszmann Alajos terv részleteiről tájékozódtunk, majd a Mátyás-templom és a Halászbástya érintésével, a bécsi kapun keresztül érkeztünk meg a Széll Kálmán térre. Itt villamossal utaztunk tovább a pesti oldalra. Utunkat a Parlament felé vettük, ahol az újjáépített Kossuth-tér nevezetességeit tekintettük meg. Tisza István emlékműnél felidéztük a nagyformátumú politikus életútját és a szobor hányattatott történetét, jelentőségét. Ezt követően Parlament építés történetével, a törvényhozás működésével és a Szent Korona történetével foglalkoztunk. Sajnálatos módon a Nemzeti Összetartozás emlékműnek csak a küszöbéig jutottunk, mivel a délutánra meghirdetett tüntetés miatt az emlékhelyet már előzetesen lezárták. A helyszínen felidéztük a trianoni országcsonkítás részleteit és megismerkedtünk a békediktátum hosszútávú következményeivel, de egyben megbeszéltük azt is, hogy milyen egyéni és közösségi lehetőségeink vannak a összetartozás erősítéséhez. 

Az 1956. október 25-i sortűz emlékhelyénél az 1956-os forradalom eseménytörténetével foglalkoztunk, különös tekintettel a gyilkos sortűzre. Az emlékhely mély benyomást tett a tanulókra. Utunkat a Szabadság-tér emlékhelyeinek megtekintésével folytattuk. A szovjet emlékmű kapcsán Magyarország felszabadításának és megszállásának kérdéskörével foglalkoztunk, megemlékeztünk a német megszállás áldozatairól is. Bandholtz tábornok szobránál az ország tanácsköztársaságot követő román megszállásáról és kifosztásáról beszéltünk. A Szent István Bazilikánál a templom építéstörténetével ismerkedtünk, majd rövid szabadidő után a zsinagógánál a holokauszt áldozatainak emlékezetét idéztük fel. Az Operaház érintésével érkeztünk meg a Terror Háza Múzeumhoz. A kiállítás megtekintése előtt a megfélemlítés/terror szerepéről beszéltünk a nyilaskeresztes és a kommunista diktatúra idején. A kiállítást három csoportra bontva tekintettük meg. Jó volt látni, hogy a tanulók használják az interaktív kiállítási eszközöket, elolvassák a termek anyagát bemutató ismertetőket és önálló kérdéseket fogalmaztak meg a látottak kapcsán. A gyalogséta utolsó állomása a millenniumi emlékmű volt. Itt a Millenniumra emlékeztünk és közösen megfogalmaztuk az emlékmű üzenetét. Kirándulásunkat a Citadelle kilátóból nyíló panorámával zártuk, ahol fényképezkedtünk és elköszöntünk a fővárostól. Ezúton is köszönjük a Szövetség támogatását a kiránduláshoz. 

Keszthely, 2021. június 8. 

Varga Sz. Gábor

Kapcsolódó galéria

2021-06-05 Budapesti diákutazás

Címkék