VII. Semmelweis Egészségverseny 2022.

KÖZÉPISKOLÁSOK VIADALA A PREVENCIÓ JEGYÉBEN – SZÁZNYOLCVANAN MÉRKŐZTEK MEG A VII. SEMMELWEIS EGÉSZSÉGVERSENY DÖNTŐJÉBEN

Országhatáron innen és túl, több mint 2100 középiskolás diák vett részt a VII. Semmelweis Egészségversenyen. A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) szervezésében 2015-ben alapított viadal célja fejleszteni a fiatalok egészségtudatosságát és egészségértését, felhívni a figyelmet a prevenció fontosságára, valamint teret adni az egészségügyi pálya iránt elkötelezett diákoknak rátermettségük bizonyítására. A versenysorozat, minden eddiginél szorosabb vetélkedés után a keszthelyi Kapillárisok csapat győzelmével zárult.
A március 19-20. között az EOK-ban megrendezett, 36 csapat, 180 diák részvételével lezajlott döntő megnyitóján dr. Merkely Béla kiemelte: a viadalon induló korosztály kulcsszerepet játszik abban, hogy minél többekhez eljusson az egészség megőrzésének, a betegség megelőzésének elve és gyakorlata. 
A döntő mindkét napján 18 interaktív állomáson kellett bizonyítaniuk a csapatoknak: sokszor a valós életből vett szituációkkal találkoztak többek között az egészségtudatos táplálkozás, az alkohol prevenció, a járványtudományok vagy a reproduktív egészségügy témakörében, de volt olyan baleseti kárhely állomás, ahol például a helyes újraélesztést kellett szimulálniuk.

A verseny rendkívül magas színvonalát jellemezve elmondta: a döntőn szerezhető 200 pontból a legjobb 10 csapat pontszáma 167-179 pont között mozgott, és az első két helyezett között 0,15 pontnyi különbség döntött, tehát a legkiemelkedőbb csapatok minden állomáson kiváló pontokat szereztek és méltán büszkék lehetnek a tudásukra.

„Mindannyian embereken akarunk segíteni”’

A győztes keszthelyi Kapillárisok csapata

„Elképesztően szoros versenyben sikerült győznünk, nem sokon múlt az elsőség, de megvan! Mivel a versenyben a tavalyi részvétel és harmadik helyezés kapcsán már volt rutinunk, a felkészülés alatt a tanulásra már könnyebben ráálltunk. Ami idén nehezebb volt, az az idő kiszakítása: novembertől folyamatosan dolgoztunk a versenyfeladatokkal. Az állomás, amelyiktől a leginkább tartottunk, az elsősegélynyújtás volt, de a csapatmunkának köszönhetően sikeresen vettük ezt az akadályt is. Mindannyian az egészségügyi pálya iránt köteleződünk el: négyen orvosi pályára készülnek én pedig gyógypedagógus szeretnék lenni; mindannyian embereken akarunk segíteni. A versenyen nem csak a tudást, a tavalyi harmadik után az idei első helyet nyertük meg, hanem egymást is, hiszen mi a verseny miatt lettünk barátok. Nagy tapasztalás volt, hogy ez, az összetartás, a csapatmunka segített a legnehezebb feladatok megoldásában is!”

Kurusta Sára, Hintalan Cseperke, Grebenár Luca, 
Harangozó Réka, Sonkoly Petra 11.B

Címkék