XX. Newton Kupa - beszámoló

Minden induló iskolát egy-egy tanuló képviselhette matematika, fizika és informatika tantárgyakból, vagyis az általános iskolák legtehetségesebb reálérdeklődésű diákjai mérhették össze tudásukat.
Az idei versenyre is 3 megye – Somogy, Zala, Veszprém – 17 iskolából érkeztek azok a végzős, nyolcadikos tanulók, akik iskolájuk legjobbjai. 
Mindhárom tantárgyból 2 óra alatt 4 feladatot kellett megoldani a diákoknak.
 
Amíg a versenyzők a feladatokon elmélkedtek, addig a kísérő tanárok megismerkedhettek a Mozaik Kiadó legújabb tankönyveivel, interaktív tananyagaival és a Newton Kupa feladatainak megoldásaival is.
 
A verseny befejeztével – amíg a versenybizottság, a gimnázium matematika, fizika, informatika szakos tanárai a feladatokat javították – a Balaton Színházban látványos kísérleteket és érdekes előadásokat láthattak a versenyzők, a következő tanár urak jóvoltából:
  • Dr. Berkes József (Pécs): Fénytani kísérletek 
  • Dr. Kovács László (Szombathely): A „Krokodilus” 
  • Dr. Kotek László (Pécs): Tehetségek 
  • Dr. Berke József (Budapest): GPS mérések 
  • Beke László (Zalaszentgrót): Az érdekes nitrogén 
  • Farkas László (Keszthely): Buborékok
A díjátadó ünnepségen Szörényi Zoltán, a gimnázium igazgatója és Farkas László a verseny szervezője köszöntötte a versenyzőket, az őket felkészítő pedagógusokat és a meghívott vendégeket.
Az eredményhirdetés már az évek óta megszokott „koreográfia” szerint történt, vagyis az informatika, fizika, matematika tantárgy első hat helyezettje vehette át az oklevelet és az értékes jutalmakat. 
Érdekes, hogy az idei versenyen egy viszonylag kis iskola mindhárom tanulója dobogós helyezést ért el, így nagy meglepetésre, az iskolák közötti csapatversenyt ez alkalommal az összesített pontszámok alapján a balatonszemesi Reich Károly Általános Iskola nyerte, s így egy évig őrizheti a kupát. Gratulálunk az iskola szaktanáraiknak!
Ezzel megszakadt a két kiváló eredményeket elérő keszthelyi általános iskola (Csány és az Egry) 7 éve tartó győzelmi sorozata.
 
A legeredményesebb felkészítő tanárnak járó díjat, több évi áldozatos munkájáért Gál Attila tanár úr (Tapolca Általános Iskola Batsányi Tagintézmény) kapta.
 
A legsikeresebb keszthelyi diáknak Ruzsics Ferenc, Keszthely polgármestere által felajánlott csodála¬tos természettudományi lexikont az informatika első helyezettje, Szabó Anna (Csány-Szendrey ÁMK Belvárosi Tagintézmény) vehette át.

Farkas László
a Newton Kupa szervezője,
fizika szaktanácsadó

Címkék